La 4a Marxa de Tardor del Baix Set incentiva els hàbits de vida saludables i dona a conèixer els espais naturals de Ponent
Es tracta d’una activitat no competitiva que se celebrarà el 27 d’octubre amb sortida i arribada a Sudanell
DIMARTS 22 OCTUBRE 2019
El vicepresident quart de la Diputació, Ferran Accensi, ha participat aquest dimarts en la roda de premsa de presentació de la 4a Marxa de Tardor del Baix Set que tindrà lloc el 27 d’octubre a Sudanell, organitzada pels ajuntaments de Montoliu de Lleida i Sudanell. La presentació –que s’ha celebrat a la sala de premsa de la Diputació– ha comptat amb les intervencions dels alcaldes de Montoliu de Lleida i Sudanell, Josep Guillamet i Josep Maria Sanjuan, i el tinent d’alcalde de Montoliu i responsable de la Marxa, Josep Ramon Mòdol.
La Marxa és una activitat no competitiva organitzada conjuntament pels ajuntaments de Montoliu de Lleida i Sudanell, de forma alternativa, amb el suport de les entitats locals i voluntaris. D’aquesta manera, enguany Sudanell serà el municipi que acollirà la sortida i arribada. En aquest sentit, s’han manifestat Accensi i Guillamet, que han reivindicat la potència del territori i la combinació d’esports i natura.
Per la seva banda, Sanjuan ha recordat que aquesta és una zona marcada per l’aigua amb el riu Segre, la desembocadura del riu Set, la Sèquia de Torres –que ha permès el reg a la zona de Sudanell i Montoliu- i el canal de Seròs, que va impulsar l’economia d’aquests municipis.
La marxa està inclosa en el projecte Marxa.cat, del qual n’és el desè i darrer esdeveniment de l’any, i en comparteix els principals objectius d’incentivar uns hàbits de vida saludables, tant des de la pràctica de l’esport com des de la vessant de la nutrició (fent especial esment a la reducció de sucres en els avituallaments); donar a conèixer i posar en valor els espais naturals de Ponent i conscienciar de la necessitat de preservar-los; i promoure i valoritzar els productes agroalimentaris propis i propers, tal i com ha explicat Mòdol.
La sortida, lliure i esglaonada, es durà a terme davant de la Sala del Ball de Sudanell, des de les 8.00 hores fins a les 8.30 hores.
La marxa compta amb quatre recorreguts que són coincidents en el seu tram inicial i final. Així, la ruta més curta, anomenada Puput, té 7,1 km i és un passeig agradable per les hortes de la Sèquia de Torres i del Canal d’Urgell, així com dels boscos de ribera propers al Segre. És una ruta nova d’enguany pensada per a aquells qui volen fer una estona de caminada i descobrir indrets nous. No presenta grans dificultats, i el seu recorregut és apte per a tot tipus de públic.
La segona ruta, anomenada Esplugabous, té 14,3 km i porta els inscrits per paisatges que combinen les hortes i els boscos de ribera, zona de rius i canals, amb les zones d’antics secans. És un trajecte ideal per a qui es vulgui iniciar en la marxa, tot i que respecte de l’any passat és una mica més llarga, afegint-hi un tast de les zones de secà de la Vall del Set, on es passa sota el Pont de les Cinc Boqueres.
La ruta mitjana, anomenada Cigonya, té uns 20 km i mostra la varietat de paisatges que van des d’hortes antigues i boscos de ribera de les terrasses baixes, a les serres i altiplans de secà, de transformació més recent, que els participants podran albirar des de dalt del Tossal del Senyor. D’exigència mitjana, és la ruta perfecta per als marxadors habituals i permet fer-se una idea del que seria la ruta més llarga.
La ruta Milà Negre, la més llarga i exigent, té uns 26 kms, i travessa zones d’horta i de secà, de bosc i d’estepa, incorporant a més la pujada a tossals emblemàtics de la zona, com el Tossal del Senyor de Sunyer o el de Vinfaro, miradors espectaculars sobre les valls del Set i del Segre. És la ruta en què hi ha més trams de sender, com el que segueix la llera del riu Set dins el PEIN de Mas de Melons-Alfés. És la ruta on prenen major protagonisme la Vall del Set i les zones de secà, amb altiplans, tossals i vessants.
Els quatre recorreguts transcorren principalment per pistes de terra i asfaltades, però compta amb diversos trams de sender i fora pista. Les rutes estaran senyalitzades amb indicadors, però també amb guix i cinta. Els indicadors variaran de color segons la ruta (blau, verd, groc i vermell), i coincidiran amb el color de les polseres diferenciades per cada ruta que es repartiran com a acreditació.
En aquests moments, hi ha 350 inscrits, i s’espera arribar a la xifra de 600 participants, tenint en compte que entre les tres edicions anteriors se sumen uns 1.500 marxadors.
noticia publicada a diputaciolleida.cat