al contingut a la navegació Informació de contacte

Fauna

Entre els mamífers destacarem els següents: la llebre, el conill, la rata, la rata cellarda, en fase d'extinció, el talp, la mussaranya, el ratolí, l'eriçó, la mostela, el teixó, també hi ha guineus i senglars.

jackrabbit-673965_1920.jpgLes principals aus que podem veure són la perdiu, la guatlla, la garsa, el picot verd, la cogullada, el colom, els pardals, el pit roig, el rossinyol, la merla, les grives, el tord, el passarell, el pinsà, el corb, el gafarró, les carderoles, el teixidor. Anotarem també el trist, el capsigrany i també podem veure l'estornell.

Hi afegirem algunes varietats d'ànecs i grues que segueixen la ruta del Segre en la seva immigració, la fredeluga, els mussols, els muricecs, el xut i l'òliva. A més ens venen aus del tròpic amb els seus vius colors, com l'abellerol i el blauet.

Al bon temps observem la vinguda de les orenetes, els falciots, les cigonyes (que a causa de l'abocador municipal ja habiten al terme municipal tot l'any, a l'igual que els voltors, i altres aus rapinyàires com el milà negre), o les puput (animal icònic de Montoliu). Podem veure com a exemple de diferència climàtica en el rigorós secà el torlit (sabarlic) i en els llocs humits la polla d'aigua.

Entre els rèptils podem destacar el dragó (dit popularment dragolí o ragolí), la sargantana, el llangardaix, algunes varietats de serps de terra i d'aigua, i el vidriol o serp de vidre. També destaquem les granotes, els gripaus i la petita tortuga comú, tal vegada extingida, doncs fa uns anys que no se'n veu cap. Quant als insectes només farem menció al centpeus, la pregadeus, moltes varietats de mosquits, mosques, formigues i papallones, libèl·lules, escarbats, aranyes, grills, vespes, abelles, cigales i llauradores. I el cargols, que quan treu la banya acaba a taula.

En el medi ambient aquàtic podem trobar, el cranc de riu, el petit peix gabí, el barb, les carpes, la madrilla, i prodecent d'Amèrica el peix gat (gaburro) i el luci de riu, les sangonelles, avui desaparegudes per la contaminació de l'aigua i els musclos. No podem deixar de fer al·lusió a les angules, molt importants en el passat, fins que es va fer la presa de Flix i els va impedir el pas cap al nostre poble.