al contingut a la navegació Informació de contacte

Floració a Montoliu

Rutes de turisme actiu per fer en família

karla i perer.jpgESTIMA LA TERRA. ESTIMA LA FLORACIÓ. ESTIMA MONTOLIU.
La primavera esclata en un mar de blancor a les hortes tradicionals de la vall del Segre. Vine a fer un passeig pels camins de l'aigua, descobreix un paisatge d'un cromatisme corprenedor i descobreix el patrimoni natural i arquitectònic.

CAMINADA MOSAIC DE COLORS I SONS

Us oferim una activitat multisensorial, una caminada pel nostre terme, d'uns 10 quilòmetres de recorregut, guiada per pagesos locals, una proposta de turisme actiu i de proximitat, de descoberta de l'entorn rural de Montoliu, enmig de camps florits, amb un mosaic de colors fruit de la gran varietat d'arbres fruiters i altres conreus que s'estén fins on allarga la vista, on podreu gaudir dels sons de la natura, amb el contrapunt també de fruir d'actuacions musicals entre arbres florits. Recorrerem antics camins ramaders, veurem com l'acció dels pagesos ha conformat un paisatge agrari particular, ens endinsarem en espais naturals que conserven la flora estepària autòctona, i posarem en valor els elements patrimonials i de memòria històrica. L'abundant avifauna que trobarem pel recorregut la fa una activitat especialment indicada pels qui tenen interessos ornitològics.

En diversos indrets de la ruta es duran a terme parades en miradors amb grans visuals, on els guies locals us explicaran el paisatge i la història que amaga. Comptarem també amb diverses interpretacions musicals a càrrec del Centre d'Iniciatives Musicals, enmig de camps florits. A mitja ruta farem un tastet de producte local, i a l'arribada us esperarà un entrepà per recuperar forces.

L'activitat es durà a terme el 26 de març, en el punt àlgid de la floració a les nostres contrades, amb sortida a les 10h. El cost de l'activitat és de 10€. Podeu fer la inscripció a partir del 10 de febrer i fins el 24 de març -o abans si s'arriba al màxim de 300 participants- en aquest enllaç: https://www.iter5.cat/inscripcions/formCursa.php?id=1810

Per a qualsevol dubte, podeu contactar per a més informació a marxatardorbaixset@gmail.com

VISITES GUIADES UN POM DE BLANCOR

Us oferim una ruta guiada per pagesos per les hortes de Montoliu de Lleida, on predomina el cultiu de pereres, que en època de floració donen lloc a un paisatge que anomenem un pom de blancor, pel patchwork visual conformat per l’entapissat de flors blanques sobre fons verd, i la forma d'agrupar-se les flors en petits poms, com rams de núvia.

És una ruta també de camins de l'aigua, en tant que seguim els camins de servei de les secles i canals que han fet fèrtil i conreable aquesta terra, i que tingueren també la seva explotació industrial, com testimonien les fumeres que s'han conservat dels antics molins que aprofitaven la força de l'aigua.

Per començar farem una visita guiada per la Cooperativa Agrària de Montoliu de Lleida, on veurem com ha evolucionat el sector hortofructícola a les nostres contrades. A continuació començarem la ruta d'uns 4 quilòmetres, on els guies us introduiran a la història dels llocs que visiteu, a les feines del camp que han dut a terme els pagesos que han transformat el territori, un espai de natura antropitzada, informació que us ajudarà a comprendre el paisatge que veureu, amb predomini de cultius de perers curulls de flors blanques.

A mitja ruta tindrem un tastet de producte local.

L'activitat es durà a terme l'1 i 2 d'abril, en el punt àlgid de la floració dels perers a les nostres contrades, amb sortida a les 10h. Els grups tindran un màxim de 20 participants. El cost de l’activitat és de 6€. Podeu fer la inscripció fins al 31 de març –o fins que es completi el màxim de participants- en aquest enllaç: https://www.iter5.cat/inscripcions/formCursa.php?id=1839

Per a qualsevol dubte, podeu contactar per a més informació a marxatardorbaixset@gmail.com

RUTES PER FER DE FORMA AUTÒNOMA
Per aquells que vulgueu gaudir del nostre territori al vostre aire, us oferim dues rutes per fer de forma autònoma, en grups familiars o d'amics, que us premetran gaudir del fenomen de la floració a Montoliu.

La ruta Patchwork de colors s'endinsa per la zona d'antics secans del terme, per la Vall del Set i el Pla de Tabac, un espai transformat per la concentració parcel·lària i els nous regadius que han conformat un espai diferencial, on la diversitat d'usos agraris, amb un pes important de la fruita de pinyol i el conreu de cereals, teixeixen un mosaic de colors en un marc de visuals d'horitzons llunyans. Aquí cal tenir en compte que la flor rosa de presseguers i altres fruites de pinyol es produeix des de principis de març.

La ruta per hortes antigues i noves recorre tant la zona de l'Horta, espai d'hortes antigues regades per la Séquia de Torres i el Canal d'Urgell, zona amb important patrimoni industrial, natural i de memòria històrica; i també la zona d'antics secans transformats en regadiu de la Vall del Set i el Pla de Tabac, en un recorregut que permet copsar la varietat de paisatges del nostre terme.

Aquestes rutes, amb les quals podreu descobrir un paisatge que us sorprendrà, les podreu consultar als enllaços que us adjuntem, on també podeu descarregar-vos els recorreguts:

• la Ruta a peu pels antics secans. Patchwork de colors (7,5km) consulta i descarrega

• i la Ruta a peu o en bici per hortes antigues i noves. Del pom de blancor al patchwork de colors (14km) consulta i descarrega

Si en acabar les visites us bé de gust fer un mos, us recomanem el bar-restaurant Llar del Poble, ubicat a la Plaça la Creu.

    I si voleu aprofundir en conèixer l'activitat agroindustrial que envolta la fruita dolça podeu consultar la informació al respecte que trobareu a la Cooperativa de Montoliu