al contingut a la navegació Informació de contacte

Floració a Montoliu

Rutes de turisme actiu per fer en família

karla i perer.jpg

La primavera esclata en un mar de blancor a les hortes tradicionals de la vall del Segre. Vine a fer un passeig pels camins de l'aigua, descobreix un paisatge d'un cromatisme corprenedor i descobreix el patrimoni natural i arquitectònic de Montoliu.

CARTELL MOSAIC 2024.jpg

CAMINADA MOSAIC DE COLORS I SONS

Us oferim una activitat multisensorial, una caminada pel nostre terme, d'uns 6,5 quilòmetres de recorregut, guiada per pagesos locals, una proposta de turisme actiu i de proximitat, de descoberta de l'entorn rural de Montoliu, enmig de camps florits, amb un mosaic de colors fruit de la gran varietat d'arbres fruiters i altres conreus que s'estén fins on allarga la vista, on podreu gaudir dels sons de la natura, amb el contrapunt també de fruir d'actuacions musicals entre arbres florits. 

En diversos indrets de la ruta es duran a terme parades en miradors amb grans visuals, on els guies locals us explicaran el paisatge i la història que amaga. Comptarem també amb diverses interpretacions musicals a càrrec del Centre d'Iniciatives Musicals, enmig de camps florits. A l'arribada us esperarà un entrepà per recuperar forces.

📆 7 d'abril de 2024 (diumenge)

⏰ 10:00 H

📌 Pl. La Creu (Montoliu de Lleida)

📏 6,5 km
💶 10 €
👉 Inscripcions del 10 de febrer i fins el 5 d’abril -o fins a arribar a 500 participants-

https://www.iter5.cat/inscripcions/formCursa.php?id=1982

ℹ️ Dubtes i + info a marxatardorbaixset@gmail.com

CARTELL UN POM 2024.jpg

VISITES GUIADES UN POM DE BLANCOR

Us oferim una ruta guiada per pagesos per les hortes de Montoliu de Lleida, on predomina el cultiu de pereres, que en època de floració donen lloc a un paisatge que anomenem un pom de blancor, pel patchwork visual conformat per l’entapissat de flors blanques sobre fons verd, i la forma d'agrupar-se les flors en petits poms, com rams de núvia.

És una ruta també de camins de l'aigua, en tant que seguim els camins de servei de les secles i canals que han fet fèrtil i conreable aquesta terra, i que tingueren també la seva explotació industrial, com testimonien les fumeres que s'han conservat dels antics molins que aprofitaven la força de l'aigua.

Durant la ruta, d'uns 4 quilòmetres, els guies us introduiran a la història dels llocs que visiteu, a les feines del camp que han dut a terme els pagesos que han transformat el territori, un espai de natura antropitzada, informació que us ajudarà a comprendre el paisatge que veureu, amb predomini de cultius de perers curulls de flors blanques.

A mitja ruta tindrem un tastet de producte local.

📆 30 i 31 de març de 2024

⏰ 10:30 H

📌 Aparcament davant Cooperativa, C/La Creu (Montoliu de Lleida)

📏 4 km
💶 6 €

👥 Grups de 25 persones màxim
👉 Inscripcions fins al 29 de març –o fins que es completi el màxim de participants-

https://www.iter5.cat/inscripcions/formCursa.php?id=1983

ℹ️ Dubtes i + info a marxatardorbaixset@gmail.com

RUTES PER FER DE FORMA AUTÒNOMA
Per aquells que vulgueu gaudir del nostre territori al vostre aire, us oferim dues rutes per fer de forma autònoma, en grups familiars o d'amics, que us premetran gaudir del fenomen de la floració a Montoliu.

La ruta Patchwork de colors s'endinsa per la zona d'antics secans del terme, per la Vall del Set i el Pla de Tabac, un espai transformat per la concentració parcel·lària i els nous regadius que han conformat un espai diferencial, on la diversitat d'usos agraris, amb un pes important de la fruita de pinyol i el conreu de cereals, teixeixen un mosaic de colors en un marc de visuals d'horitzons llunyans. Aquí cal tenir en compte que la flor rosa de presseguers i altres fruites de pinyol es produeix des de principis de març.

La ruta per hortes antigues i noves recorre tant la zona de l'Horta, espai d'hortes antigues regades per la Séquia de Torres i el Canal d'Urgell, zona amb important patrimoni industrial, natural i de memòria històrica; i també la zona d'antics secans transformats en regadiu de la Vall del Set i el Pla de Tabac, en un recorregut que permet copsar la varietat de paisatges del nostre terme.

Aquestes rutes, amb les quals podreu descobrir un paisatge que us sorprendrà, les podreu consultar als enllaços que us adjuntem, on també podeu descarregar-vos els recorreguts:

• la Ruta a peu pels antics secans. Patchwork de colors (7,5km) consulta i descarrega

• i la Ruta a peu o en bici per hortes antigues i noves. Del pom de blancor al patchwork de colors (14km) consulta i descarrega

Si en acabar les visites us bé de gust fer un mos, us recomanem el bar-restaurant Llar del Poble, ubicat a la Plaça la Creu.

    I si voleu aprofundir en conèixer l'activitat agroindustrial que envolta la fruita dolça podeu consultar la informació al respecte que trobareu a la Cooperativa de Montoliu